Díl 1 - Náš první program pro Arduino

15.09.2013 15:16

První program pro Arduino.

Asi každý programátor zná tu klasiu - první program se traduje už od "nepaměti" a je to vždy stejné - tzv. "Ahoj světe!", tedy jakýsi první pokus napsat program s nějakým (dejme tomu smysluplným) výstupem.

Stejné je to u Arduina, jen s tím rozdílem, že tady se používá program pro rozblikání LED diody.

Abychom si nemuseli obstarávat další el.součástky, postačí nám jen deska Arduino, která má ve svém základu již jednu LED diodu integrovanou na digitálním pinu č.13.

Jak začít?

Co budeme potřebovat?

Abychom mohli nějak smysluplně začít, musíme si neprve říci něco o připojení Arduina k našemu PC.

Pro náš pokus jsem si vybral klasickou desku Arduino UNO R3, což je takový základ, který je velmi vhodný pro testování a zkoušení.V odkazu si můžete podrobně přečíst co vše deska obsahuje, nám dnes postačí pouze vědět, že na digitálním pinu č.13 má integrovanou LED diodu, kterou využijeme pro náš dnešní pokus.

Nejprve ale musíme desku připojit k PC, k tomu slouží USB kabel, který každý schopný prodejce dodává spolu s deskou.
Jednoduše tedy připojíme USB kabel do počítače a druhý konec zasuneme do desky.
Pokud používáte Windows verze 7 a výše, bez problémů se naistalují ovladače a ve správci zařízení budete mít nový port COM, na kterém uvidíte například toto: 

(pro verzi XP vás odkáži na officiální návod pro připojení)
(pokud se nenaistalují ovladače automaticky, jsou přítomny také v balíku pro programování, který stáhnete zde.)

Abychom mohli napsat svůj první program, musíme spustit (nainstalovat) tzv. IDE, tedy programovací prostředí pro Arduino.
Není to nikterak složité, program stáhnete na této stránce.

Pokud si vyberete verzi s instalátorem, musíte program nejprve nainstalovat, pokud verzi v ZIPu, stačí jen rozbalit a spustit soubor "arduino.exe"

Po spuštění vývojového prostředí, musíme ještě zvolit používaný typ desky, v našem případě tedy Arduino UNO.

Máme tedy nastaveno, teď již jen otevřeme "předpřipravené" příklady, které jsou součástí vývojového prostředí a ukazují nám možnosti Arduina. Klepnete na File - Examples - Basic -Blink:

Automaticky se nám otevře další okno vývojového prostředí a v něm již zmíněný program pro blikání LED diody.
Program je výtečně okomentován a pokus si jej pečlivě prohlédnete, zjistíte, že je opravdu triviálně jednoduchý.
Nicméně, počítám s tím, že spousta z Vás nemá předchozí zkušenosti s programováním, proto si jej v příštím díle rozebereme postupně do detailů.

Dnes nám bude stačit vyzkoušet jeho funkčnost, pokud tedy máme připojenou desku a správně nastavenou ve vývojovém prostředí, stačí tedy již jen kliknout na ikonu UPLOAD (šipka doprava - označena červeným kolečkem)

 

Program se nahraje do desky (do mikropocesoru), což můžeme pozorovat, protože na desce se nám po chvíli rozblikají diody TX a RX, které signalizují komunikaci po seriovém portu Arduina.

Jakmile je program uploadován (nahrán) do desky, okamžitě se spustí a můžeme pozorovat blikání LED diody na pinu 13. Vždy vteřinu svítí a vteřinu nesvítí.

Příšte si ukážeme, jak program upravit dle našich požadavků.

Zpět

Kontakt

Arduino-Home

© 2014 Všechna práva vyhrazena.