Dotykový LCD Displej 3.2" TFT (ILI4391) 320x240

06.12.2016 11:05

Dnes si ukážeme, jak jednoduše zprovozníte displej 3.2" TFT s řadičem ILI4391.
Na našem e-shopu prodáváme tuto sadu, která zmíněný displej obsahuje. V sadě je také shield, který Vám umožní jednoduše displej nasadit přímo na Arduino MEGA, bez nutnosti cokoliv pájet.
K displeji dodáváme také odladěnou a otestovanou knihovnu, která obsahuje příklady použití, jak pro zobrazení infomací textových, tak grafických - včetně podpory dotykové vrstvy displeje.

Na trhu existuje spousta podobných displejů a stejná spousta majitelů, kteří je mají doma v šuplíku, protože se jim je nepodařilo zprovoznit. S naší sadou se Vám to nestane, protože jsem ji osobně otestoval a upravil potřebné knihovny, tak, aby vše správně pracovalo.

Koukneme se na zprovoznění této sady - doporučuji nejprve nahrát program do Arduina Mega (bez nasazeného shieldu a displeje), protože pokud je Arduino úplně nové, někdy je nutné po nahrání programu jej ručně resetovat, jinak nefunguje čtení na analogových vstupech. Ale stačí to udělat vážně jen jednou na novém kusu, nevím proč tomu tak je, ale je.
Pokud si nasadíte shield na Arduino, nedostanete se k resetovacímu tlačítku (a odpojení napájení nepomůže).

Z naší stránky na e-shopu si stáhněte tento soubor knihoven a nainstalujte jej do Arduina IDE. Restartujet IDE a v menu File/Examples/UTFT_Buttons/ si otevřete soubor UTFT_Buttons_Demo_320x240. Program uploadujte do Arduina Mega a resetujte ho.

SESTAVENÍ SADY

Odpojte Arduino od napájení, nasaďte shield, na shield nasaďte LCD displej a pod displej vložte pěnu, které je přiložena k shieldu. Bude Vám tak podpírat displej = vymezí mezeru mezi displejem a shieldem.
Připojte napájení k Arduinu a ejhle! 

 

Měli byste vidět obrazovku s 4 tlačítky a dalšími věcmi.
Myslím, že není nutno blíže popisovat funkci, vezměnte do ruky stylus vyzkoušejte sami, prstem to jde samozřejmě také.

KALIBRACE DISPLEJE

Někdy se stává, že je nutno (v případě nějaké nové várky displejů) provést kalibraci displeje - to v případě, že není odezva displeje na místě, kam právě klikáte. Ke kalibraci souží program, který naleznete v menu File/ Examples/ UTouch/ Arduino/ UTouch_calibration.
Nahrajte jej do Arduina, po nahrání se spustí automaticky, je to celkem intuitivní věc, na začátku prostě odkliknete úvodní obrazovku, zobrazí se Vám víceméně prázdná plocha, pouze v rozích a uprostřed delších stran displeje se zobrazí čtverečky s křížkem uvnitř. Postupně stiskněte vždy ten, který je bílou barvou, používejte stylus kvůli přesnosti a držte jej dokud čtvereček nezešedne a potom postupujte na další, který je již nyní bílý.
Na konci Vám program vypíše informaci, že je třeba v knihovně UTouch, v souboru UTouchCD.h upravit 3 konstanty, otevřete soubor v textovém editoru (nejlépe Notepad.exe) a ony konstanty upravte dle výsledku na displeji. Soubor uložte, restartujte Arduino IDE a nyní již bude dotyková vrstva regovat právě tam, kde kliknete.
 

Zpět

Kontakt

Arduino-Home

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode