Díl 7 - Změna stavu relé pomocí tlačítka

03.05.2014 08:21

Dnes jsem na žádost několika čtenářů zařadil tento díl, který se věnuje problematice změny stavu relé pomocí tlačítka. Trošku volné pokračování tohoto dílu seriálu.

Je to vlastně velmi jednoduché, jen se nejprve musíte zamyslet nad tím, jak to vlastně celé funguje. Vyjdeme-li z nějakého nulového stavu, tak máme situaci takovou - relé je ve stavu sepnuto, tlačítko je ve stavu rozepnuto a nic se neděje. Pokud tlačítko stiskneme, musíme změnit stav relé na opačný a protože by při stisknutém a stále drženém tlačítku docházelo k neustálé změně stavu relé, musíme použít nějakou proměnnou, která nám bude signalizovat, zda došlo po stisku tlačítka už k jeho uvolnění. 

Nejlépe je použít proměnnou typu BOOLEAN, která může mít pouze dva stavy - TRUE a FALSE. Tedy pravda a nepravda, tu totiž můžeme velice výhodně použít v příkazu podmínky IF.

Níže vidíte jednoduchý program, který toto vše integruje, popsal jsem ho myslím až dostatečně. Dal by se (jako ostatně každý progam) ještě zjednodušit, ale pro názornost jsem zvolil tento zápis.

Také si v tomto dílu ukážeme, že tlačítko můžete zapojit bez pomocného resistoru, protože Arduino má již v sobě integrován tzv. PULL-UP resistor, který můžeme programově použít, například právě u tlačítka. Resistor má hodnotu 20Kohm. Důležité je ale mít na paměti, že v tomto případě je při stisknutém tlačítku na pinu hodnota LOW, zatímco pokud tlačítko stisknuto není, je hodnota HIGH. Tedy opačně, než jste normálně zvyklí.

 

 

Zpět

Kontakt

Arduino-Home

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode