Díl 18 - Rychlá relé SSR

15.03.2016 07:26

Dnes si něco povíme o nových typech relé, která nabízíme i na našem eshopu.
Jedná se o relé typu SSR (Solid State Relay), relé nejsou mechanická a proto jsou extrémně rychlá, naprosto tichá a mají několikanásobně vyšší životnost, oproti klasickýcm mechanickým relé.

Jde vlastně o polovodiče a vzhledem k použití se rozdělují se na tzv. Low Level a High Level. Jak již asi název napovídá, Low Level varianta je sepnutá, když na Trigger pin je přivedeno napětí 0 až 1.5V, tedy i když tam není žádné napětí, relé je sepnuté a prochází jím proud. Ve chvíli, kdy na Trigger pin "pošleme" napětí vyšší než 3.3V (až 5V), relé se rozepne.

Varianta High Level je samozřejmě opačná, dokud na Trigger pin nepustíme napětí 3.3V až 5V, relé je rozepnuté a proud nám neprochází.

To je samozřejmě třeba brát v úvahu již při návrhu aplikace. Pokud nám například vypadne napájení Arduina (vada napáječe, dojde baterie, apod.), tak při použití Low Level relé nám bude proud přes relé procházet i při výpadku tohto našeho napájení, v případě použití High Level relé nám proud procházet přestane. A záleží jen na tom, co vlastně potřebujeme.

Toliko nějaká teorie, v praxi se tato relé používají stejně jako jakákoliv jiná relé, tedy připojíme nějaké napájení relé modulu a na Trigger pin potom buďto pošleme anebo nepošleme signál z nějakého digitálního pinu. 

Velkou výhodou je také to, že tento typ relé (SSR) má velmi malé požadavky na ovládací proudy a proto i deska Arduina Vám "obslouží" celkem v pohodě daleko více relé modulů typu SSR nežli klasických mechanických, kde již při použití 8x relé modulu dochází k velkému zahřívání omezovače napětí na desce Arduina. Cena SSR modulů v poslední době celkem klesla, takže je již výhodnější pořizovat do náročnějších aplikací tato relé, i když je tam samozřejmě proudové omezení.

Zpět

Kontakt

Arduino-Home

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode