Díl 17 - Ultrazvukový senzor HC-SR04

04.03.2016 06:40

Tak ano, přiznávám, trošku nebyl čas, ale anketa ukázala, že byste rádi tento návod, tak je konečně zde.  :-)

Ukážeme si, jak s modulem HC-SR04 jednoduše měřit vzdálenost, pro úplnou jednoduchost jsem dokoce zvolil zapojení přímo do desky  Arduino UNO , takže nebudemem potřebovat ani Dupont káblíky, ani breadboard. Vystačíme si pouze s deskou, a tím si také ukážeme, jak se dají piny na desce použít i jako napájení, nemusíte vždy používat pin 5V  a GND (protože někdy se nám jich nedostává, že).

Pro náš test tedy budeme potřebovat pouze desku Arduino UNO a ultrazvukový senzor vzdálenosti HC-SR04. Ultrazvukových senzorů je několik druhů, i my na eshopu prodáváme několik typů, liší se jak přesností a dosahem, tak například i způsobem komunikace, zvolil jsem tento, protože je jednoznačně nejpoužívanější.

Jednoduše tedy senzor nasadíme přímo na desku, a to do pinů D2, D3, D4 a D5. Pin Vcc jde do pinu D2 a pin GND bude v pinu D5, ostatně - přiložený obrázek asi mluví za vše.
Tím jsme se vyhnuli složitému propojování a máme tím také usnadněnou manipulaci s celým "zařízením."

Ok, máme nasazeno na desce, vložíme tedy program do IDE a uploadujeme do desky.
Program nám vypisuje naměřenou vzdálenost na sériový port a to jak v centimetrech, tak (kdyby to snad někoho zajímalo) i v palcích. 

Vše zaokrouhleno na celá čísla, nemá cenu si hrát na milimetry, modul tuto přesnost nabízí, ale řekněme si upřímně, zase až tak přesné to opravdu není. Přesnost měření totiž také velmi závisí na vstupním napětí, tedy pokud chcete opravdu přesné výsledky, použijte kvalitní zdroj 5V a s ním napájejte přímo modul HC-SR04, potom jsou výsledky opravdu velmi přesné. Deska Arduino jako taková na svoje piny neposílá vždy přesně 5V, může se to v desetinnách lišit a pak ta přesnost kolísá.

Program zde:

Jak vidíte, opět jsem velmi obsáhle okomentoval, snad není třeba nic dodávat, snad jen, že naměřené zpoždění signálu musíte podělit dvěmi, protože signál musí doletět k překážce a odrazit se zpět.

Položte si pod desku metr, případně pravítko a pomocí nějaké překážky si vyzkoušejte, že přesnost je opravdu velmi dobrá a dá se použít na spoustu aplikací využitelných v běžné praxi.

Zpět

Kontakt

Arduino-Home

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode