Díl 6 - Infra dálkový ovladač

07.03.2014 06:28

Poslední dobou se nám sešla obrovská spousta ohlasů a požadavků, snažím se je postupně plnit, takže tentokráte si ukážeme velmi praktické využití levného dálkového ovladače, který pracuje na principu infra záření.

Ovladač seženete i u nás na e-shopu za slušnou částku a dodáváme k němu právě i kompletní software, pomocí kterého si můžete ovládat svoje zařízení. Jedná se o hotový program, který již zná všechny kódy ovladače, nemusíte tedy nic nikde hledat a testovat. Pouze si v programu určíte, co které tlačítko na ovladači bude dělat.

Ovladačů jako takových existuje několik verzí, my jsme si pro náš e-shop vybrali variantu se šipkami a tlačítkem OK, protože nám připadá jako nejvíce univerzální pro použití v podstatě na cokoliv.

Pro použití s Arduinem potřebujeme jen jednoduchou knihovnu, tu stáhnete ze stránek e-shopu na záložce SOUBORY.

Použitý materiál:

 
   Zapojení pinů:
  • první pin na IR přijímači je označen "S" a ten příjde připojit na pin č.19 na Arduino MEGA, pokud používáte
    Arduino UNO použijte např. pin č.11.
  • prostřední pin na přijímači je napájení VCC, tak ten propojet s +5V na Arduinu
  • a poslední krajní pin je zem GND, tak propojíme se zemí GND na Arduinu.

Nejprve si ukážeme program:

 


A teď si jej malinko rozpitváme.
Jak můžete vidět, není to ale vůbec nic složitého, na začátku si pouze připojíme potřebnou knihovnu IRremote a nastavíme si, že signál z IR přijímacího čidla máme připojen na pin Arduina č.19. Jak jsem již psal výše, Arduino MEGA jsem zvolil proto, že i po nasazení LCD modulu s tlačítky mi zůstanou volně přístupné další piny pro IR přijímač a pozdější připojení relé modulu.
A to je v podstatě již vše, protože v další části je již jen výčet jednotlivých tlačítek (jejich kódů), ošetřený pomocí klauzuje "SWITCH...CASE". To je právě ta část kódu, kde si můžete sami zvolit, co se po stisku tlačítka bude dít.
Po nahrání programu do Arduina se bude na sériový port vypisovat název stisknutého tlačítka

Ale protože to bychom si v podstatě vůbec nic nepředvedli, ukážeme si, co se dá s tímto ovladačem vykouzlit. Upravíme si drobně program tak, abychom uměli ovládat i naše připravené relé a drobně si také budeme měnit zobrazení na LCD displeji.

Nasadíme LCD modul na Arduino a provedeme připojení relé modulu k Arduinu, zvolil jsem 8xrelé modul, takže pin VCC připojíme na +5V na Arduinu, pin 1 až 8 připojíme na zadní lištu Arduina, pěkně vedle sebe, tedy piny 23,25,27,29,31,33,35 a konečně 37. Poslední pin na relé modulu je zem, tak jej připojíme na GND. Samozřejmě, pokud máte méně relátek, připojte jen ty co máte. :-)

Teď už program:

Některé věci jsem si dovolil napsat trošku polopatisticky a relativně složitěji, ale zkušení programátoři prominou a ti začínající to jistě uvítají.

Funkce programu:
Po startu programu se nám na LCD displej vypíše doba běhu zařízení v sekundách a ve druhém řádku výzva ke stisku nějakého tlačítka na ovladači. My si v programu nastavíme, že tlačítko "OK" nám bude přepínat zobrazení na displeji a to tak, že bude přehazovat řádky mezi sebou.

Další funkcí je spínání a vypínání relé, které si nastavíme na jednotlivá čísla 1 až 8. Číslo 9 nám sepne všechna relé, no a stylově - číslo 0 nám vypne všechna relé.

Těch funkcí se samozřejmě nabízí ještě více, ale už bychom asi odradili ty úplné začátečníky, tak to nebudeme dělat ještě více složité.

 

Zpět

Kontakt

Arduino-Home

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode