Díl 5 - Čidlo teploty a vlhkosti (+ LCD modul 1602 s tlačítky)

01.03.2014 06:25

Čidlo DHT 11 je digitální čidlo vlhkosti a teploty, na kterém si dnes ukážeme jeho propojení s LCD modulem.

Pro čidlo existuje knihovna, která je volně dostupná a můžete si ji stáhnout například tady z eshopu, kde ji máte na záložce SOUBORY. Knihovnu potom rozbalíte a adresář DHT11 vložíte do instalační složky Arduina (případně do složky Arduino v Dokumentech) do složky Libraries. Před použitím nově vložené knihovny, musíte restartovat IDE Arduina, tedy ukončit a znova spustit.

Parametry čidla DHT11:
  • rozsah 20-90%RH; 0-50℃
  • přesnost teplot ±2℃
  • přesnost vlkosti ±5%RH
Potřebné komponenty pro náš test:

Jak můžete vidět, přesnost není zrovna závratná, pokud potřebujete větší přesnost měření teploty, použijte raději digitální čidlo  DALLAS DS18b20,  případně jeho variantu ve vodotěsném provedení, případně daleko přesnější čidlo DHT22.

Teď již k samotnému zapojení čidla:
Jak je vidět, zapojení je triviální a zvládnete ho bez problémů, ten použitý resistor je pouze orientační (hodnota), stejnou "práci" Vám udělá i například hodnota 5kOhm.

Já jsem pro náš příklad použil Arduino Mega 2560, protože po nasazení LCD modulu má ještě velmi pěkně dostupné volné piny a je s ním jednodušší práce než třeba s Arduinem UNO, kde po nasazení LCD modulu již s pomocí Dupont káblíků nevystačíte.

Potřebovat budete ještě nejlépe nějaký breadboard, úplně Vám stačí tahle malá varianta s plně dostačujícími 170 otvory.

Takže, nasaďte LCD modul na Arduino, připojte čidlo a hurá na náš program.

Upravíme si náš program z minulého dílu, kde jsme si ukazovali připojení LCD modulu. Pouze přidáme knihovnu potřebnou pro čtení hodnot z čidla a upravíme výpis na displej. No a protože knihovna pro LCD displej umožňuje deklaraci vlastních znaků, obohatíme náš pokus i o tuto ukázky, kdy si deklarujeme náš vlastní znak pro stupeň celsia.

Teď jej vytvoříme, ale až po startu knihovny pro LCD displej.

A následně jej pak pod číslem "1", jak jsme si jej uložili/sestavili, budeme v programu používat.
 
No a teď již k celému programu, je to jednoduchý příklad, nechal jsem v něm ovládání tlačítky, i když není použito, za domácí úkol si můžete prostudovat knihovnu a pomocí tlačítek jednoduše přepínat mezi stupni Celsia a Fehrenheita.
 
Program:
 

Zpět

Kontakt

Arduino-Home

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode