Díl 16 - Dálkový ovladač + přijímač, 4 kanály, 433 MHz

03.03.2016 06:40

Nedávno jsem řešil, jak u našeho rodinného domu vyřešit parkování, kdy se u nás docela složitě couvá do zatáčky a z kopce. Ve dne je to celkem v klidu, ale v noci je to samozřejmě poněkud složitější. Instaloval jsem na sloupy a na podélné zdi v garáži LED pásky, které označují tyto překážky a vše je tedy lepší a přehlednější.

Samozřejmě, když jsme u té automatizace, bylo "nutné" to udělat tak, aby se vše rozsvěcovalo a ovládalo "jaksi" samo, bez nutnosti aktivně světla rozsvěcet, když přijedete domů, případně když odjíždíte z domu.

Použil jsem proto tuto sadu Dálkového ovladače s přijímacím modulem, pracuje na frekvenci 433MHz a přijímací modul teď rozsvěcí a zhasíná obě strany garáže, dle toho které auto právě přijíždí, nebo odjíždí.  :-)

No a protože, jak jsem psal, chtěl jsem aby se vše rozsvěcovalo samo a ne pokaždé hledat ovladač a mačkat čudlík, tak jsem dálkový ovladač instaloval napevno do každého auta, a napevno propojil tlačítka, takže jedno auto "mačká" neustále tlačítko A, zatímco to druhé B. To by samozřejmě baterie v ovladači dlouho nedala a také by to samozřejmě nefungovalo, protože po stisknutí prvního tlačítka už by žádné další "nedostalo šanci". Ovladač jsem samozřejmě rozebral a namísto 12V baterie, jsem ovladač připojil ve voze na ten kabel, který dostává 12V napětí po sepnutí zapalování. 

A tak teď, když v autě zapneme zapalování, sepne se tlačítko A (nebo B dle toho, o který se jedná vůz) a následně se rozsvítí správná strana garáže a osvětlení sloupů. Jakmile auto odjede (přijímací modul ztratí signál) svítí světlo ještě 2 minuty a pak zhasne. Situace se opakuje i při příjezdu, tedy ve chvíli, kdy se vůz (potažmo ovladač v něm) nachází v dosahu signálu pro modul, světla se rozsvítí, no a jakmile vůz zaparkuje a vypne se zapalování, svítí světla ještě 2 minuty a pak zhasnou. Pro "vylepšení" a lepší "vizuál" jsem pro ovládání LED pásků použil MOSFET moduly, které zajišťují jak postupné rozsvěcení LED pásků (nadýchnutí), tak upravují svítivost, v závislosti na okolním světle, což zase kontroluje světelný modul. O použití MOSFET modulu, jsem psal minule.

No a protože ovladač má tlačítka čtyři (A,B,C,D) a všechny sady, které prodáváme používají stejný kód, tedy všemi ovladači jde ovládat jeden přijímací modul, další dvě tlačítka na (již v pořadí třetím) ovladači jsem použil pro ovládání hlavních světel v garáži. Ovladač visí v garáži a je tak po ruce a umožňuje pohodlně ovládat osvětlení, ať se nacházíte v garáži na kterémkoliv místě (například v šachtě pod autem, že). Tlačítko C po stisknutí rozsvítí i hlavní LED reflektory v garáži na 5 minut, pak samy zhasnou. A tlačítko D při prvním stisku hlavní světla zapne, při druhém vypne. Vše je ošetřeno ještě celkovou logikou, tedy pokud již světla svítí, znova se nezapínají, pokud nesvítí, nesnažíme se je znova vypnout a podobně. Vypnutí světel tlačítkem D je ještě nastaveno jako MASTER OFF, tedy pokud k vypnutí světel použiji tlačítko D, vypnou se všechna svěla v garáži. Tedy i ta, která by stále ještě svítila, protože jim běží časovač.

Asi nemá cenu sem vkládat celý program, protože je celkem složitý a obsahuje ještě další moduly, které s tímto dálkovým ovladačem nemají nic společného.

Zde je jednoduchý program, který si můžete upravit dle libosti a na kterém (si myslím) názorně uvidíte, jak ovladač + přijímač funguje, program si "drží" stavy jednotlivých tlačítek, tedy můžete ovládat i podle toho, zda je již sepnuto, anebo není, stavy tlačítek se vypisují na Serial port, takže vše je krásně přehledné:   :-)

Zpět

Kontakt

Arduino-Home

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode