Díl 12 - LCD displej 1602 a 2004 na I2C sběrnici

12.10.2014 05:30

Po delší době jsem se opět dostal k napsání nějaké ukázky a protože jsme teď hodně řešili připojení I2C displejů, bylo by vhodné to dát i sem, na naše stránky.

LCD displeje a připojení

Pokud jde o jednoduché LCD displeje, na našem webu prodáváme nejčastěji typy 1602 (16 znaků a 2 řádky) a 2004 (20 znakl a 4 řádky). Tyto displeje jsou velmi cenově dostupné a celkem jednoduše připojitelné. 

Existují totiž dva typy připojení:

  • parallelní - na připojení a řízení displeje potřebujete 6 datových pinů
  • sériový - na připojení a řízení displeje potřebujete jen 2 datové piny
Parallelní připojení jsme si již ukazovali, a to v tomto díle.
Dnes si ukážeme, jak jednoduché je připojení přes sériovou sběrnici I2C (IIC).
 
Pokud máte doma LCD displej, který je pouze parallelní, nezoufejte, pokud použijete tento převodník, můžete připojit jak displej 1602 tak 2004 na sériovou linku a ušetříte tím 4 datové piny. A také spoustu letování a připojovacích drátků, co si budeme povídat....
 
Docela důležité je to, že převodník musíte naletovat přímo na displej, jinak jde dost těžko zaručit kvalitní spoje, nebo můžete na LCD displej naletovat piny (jako jsem to udělal já) a poté si celé zapojení v pohodě vyzkoušet na breadboardu.
 
Nezapomeňte na správné "otočení" převodníku, pokud ho dáte obráceně, nebude samozřejmě fungovat. Ta správná varianta (s ohledem na absenci potisku/číslování pinů) je ta, že celý převodník je schovaný pod LCD displejem.
 
Názorná ukázka je zde:
Jak vidíte, na převodníku jsou jen 4 piny, tedy jeden napájecí (Vcc), jedna zem (GND) a pin SDA a SCL, což jsou piny sběrnice I2C, které se na většině Arduin nacházejí na pinech 4 (SDA) a 5 (SCL), jen na Arduino MEGA  a Arduino DUE je pin 20(SDA) a pin 21(SCL).
 
 
 
 
 
 
 
 
Jednoduše tedy propojíme tyto piny se správnými na Arduinu, v mém případě tedy takto:
 
Arduino UNO R3 Převodník I2C
A4 (SDA) SDA
A5 (SCL) SCL
5V (Vcc) Vcc
GND (Gnd) Gnd

A to je vše, pokud teď připojíte napájení k Arduinu (a necháte instalovaný "jumper" na boku převodníku) rozsvítí se podsvícení displeje. Ještě budeme potřebovat knihovnu, tu naleznete na našich stránkách přímo u převodníku na záložce SOUBORY.

Teď již stačí nahrát náš testovací program a vše začne fungovat:

POZOR - u tohoto připojení je také důležité správně nastavit adresu zařízení, v našem případě adresu I2C převodníku. Ještě donedávna byla tato adresa 0x27, od nových verzí převodníku je již 0x3F

Abyste to měli jednodušší, připravil jsem pro Vás program na skenování I2C sběrnice, který Vám vypíše adresy všech zařízení, která na I2C sběrnici připojíte. Naleznete ho v díle 11.

Zpět

Kontakt

Arduino-Home

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode