Díl 10 - Membránové maticové klávesnice - ideální ovladače pro naše projekty

22.05.2014 10:46

Tentokrát si ukážeme, jak výborným pomocníkem nám jsou membránové klávesnice, jejichž cena je velmi nízká, ale užitná hodnota v podstatě obrovská.

Začneme klávesnicí s 20 tlačítky, což je největší námi prodávaná klávesnice. Obsahuje již potištěnou omyvatelnou přední stranu a na zadní straně je velice kvalitní značková samolepka M3, která Vám zajistí dokonalé nalepení kam si jen vzpomenete. 

Klávesnice má 9 pinů konektor, který má jasně viditelné rozlišení mezi sloupky a řádky a tak jeho připojení není vůbec složité.
Potřebovat budeme pouze jednu knihovnu, kterou si můžete stáhnou ze stránek našeho e-shopu, naleznete ji u každé klávesnice na záložce SOUBORY.

Na fotografii můžete rozpoznat jednotlivé barvy Dupont kábliků, takže si můžete klávesnici krásně a jednoduše připojit k Arduinu.

Pro názornost jsem do programu ještě přidal tabulku s namapováním jednotlivých kláves, takže nám bude program vypisovat jednotlivé stisknuté klávesy na SerialPort. 

Zapojení tedy nebudu nijak zvlášť popisovat, je popsané v samotném programu a vidíte jej i na obrázku.

 

A teď již samotný program pro 5x4:

Program nahrajte do Arduina (nezapomeňte si naistalovat potřebnou knihovnu) a spusťte si SerialPort, ať vidíte co Vám po stisku kláves bude počítač vypisovat.

Klávesnic existuje několik variant, jako další zde máme klávesnici 4x4 znaky.

Program pro 4x4 je zde:

 

Jako další tu máme klávesnici úplně nejmenší, má jen 4 tlačítka, tedy v originálním potisku jsou to čísla 1 až 4.

Tím pádem má tedy jen konektor s 5 piny a opět triviální zapojení, pokud Vám po stisku tlačítka 1 vypíše počítač jiné číslo, jen prostě přehoďte drátek, anebo přepište piny v programu.

Program pro klávesnici 1x4:

 

A nakonec tu máme ještě klávesnici s LED kontrolkou a 6 tlačítky.

Devítipinový konektor je, při pohledu na klávesnici a konektor směrem vzhůru,zapojen takto:

Pin 1 - řádek
Pin 2 až 7 - tlačítko 1 až 6
Pin 8 - GND pro LED diodu
Pin 9 - +5V pro LED diodu (nezapomenout na odpor cca 220Kohm)

Program pro 1x6 klávesnici s LED diodou (dioda nepoužita):

 

S LED diodami už pracovat umíme, takže její zapojení snad nemusím popisovat, nezapomeňte na předřadný odpor, ale jako kontrolka je na klávesnici opravdu použitelná. Abych nezapomněl, LED má zelenou barvu.

Zpět

Kontakt

Arduino-Home

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode